Concept

Gezond eten staat bij Dutch Premium Grill hoog in het vaandel. Dutch Premium Grill kiest daarom voor verse streekproducten. En de kwaliteit van het vlees moet vanzelfsprekend van een hoog niveau zijn.

Het is bij vlees eigenlijk net zoals bij wijn. Veel keuze in smaken en verschillen in de manier van produceren. De verschillende vleesrassen zoals Angus, Wagyu, en de Blonde ‘d Aquitaine hebben allemaal hun eigen specifieke smaak. Dat heeft onder meer te maken met de bouw, de bespiering van zo’n rund. En daarnaast zijn factoren als huisvesting en voeding ook bepalend voor de kwaliteit van het stukje vlees op je bord.

Natuurlijk kan in principe het vlees van elk rund gebruikt worden bij de bereiding van een maaltijd. Maar het spreekt vanzelf, dat een rund, dat door de jaren heen gefokt is voor de vleesproductie, een zogenaamd vleesras, kwalitatief beter vlees oplevert dan een rund dat qua bouw geschikter is voor de melkproductie. Kenners zijn het er over eens dat de Angus, de Wagyu, en de Blonde ‘d Aquitaine op het gebied van vleesproductie aan de top staan.

Tot voor een eeuw terug gaf ieder rund vlees én melk, behalve de stieren natuurlijk. Maar de mens, altijd bezig de schepping te verbeteren, deelde het rundvee in twee soorten en fokte daarmee verder. Er kwamen runderen die er vooral in slaagden om veel melk te geven en daarnaast koeien die veel vlees gaven. Er bleven rassen bestaan die in beide goed waren, maar dergelijke “alleskunners” verdwenen geleidelijk uit het moderne boerenbedrijf. Het wereldberoemde Friese vee is een typisch melkvee. Het vlees is wel voor consumptie geschikt, maar het moet lang stoven om mals te worden, en dan nog is de smaak niet geweldig.

Geen wonder, dat voor de betere biefstuk speciale vleeskoeien zijn gefokt. Vleesrassen kennen een onderverdeling in vroegrijp en laat. Rijp wil in dit geval zeggen: op het juiste vetgehalte. Het vlees van deze beestjes is met witte draadjes dooraderd. ’Gemarmerd’ zeggen culinair geschoolden. Vet is een belangrijke smaakmaker, vlees met vet is dus extra lekker. Daarnaast kennen we het laat-rijpende rund, dat vooral van het Europese vasteland komt. Dieren, die pas laat op het juiste vetgehalte komen en van zichzelf magerder zijn dan de vroegrijpe runderen en door de fijne draden van hun spieren ook nog eens malse lapjes opleveren. Denk daarbij aan de Limousin, een bekend Frans ras, net als het Charolais-rund of de Blonde d’Aquitaine.

Privacy

Op deze site gebruiken we cookies. Kijk op de privacy pagina om te zien wat wij met deze gegevens doen.

Wilt u geen cookies; dan verzoeken wij u onze website te verlaten; klik anders aub